Art Work collections Ζωή Νικητάκι Zoe Nikitaki

Meditations Of The Secret New World

Διαλογισμοί Του Μυστικού Νέου Κόσμου

Υπάρχει ένας Κόσμος χωρίς τέλος, αδελφέ μου,
και υπάρχει το Ον χωρίς όνομα,
για το οποίο τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί .
μόνο όποιος έχει φτάσει σ’ αυτή την περιοχή γνωρίζει .
είναι αλλιώτικος απ’ ότι ακούγεται και λέγεται.
Καμιά μορφή, κανένα σώμα, κανένα μήκος, κανένα πλάτος,
καμιά πνοή δεν υπάρχει εκεί .
πως θα μπορέσω να πω εκείνο που είναι;

(Καμπίρ / 1440-1518, Ινδός μυστικιστής)

Αυτοί είναι μερικοί από τους πίνακες μιας σειράς που θα αποτελέσουν την επόμενη έκθεση ζωγραφικής μου, που μιλά για έναν Κόσμο Νέο που μπορεί ακόμα να είναι αόρατος και να μην έχει εκδηλωθεί σε φυσικό υλικό πεδίο στον πλανήτη μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Σπόρους αυτού του Κόσμου του Μέλλοντος συναντούμε εδώ κι εκεί σαν μικρές φωτοσταλαγματιές στα σκοτάδια του υλισμού που επεκτείνεται λυσσαλέα ως μια ύστατη προσπάθεια συντήρησης ενός κελύφους ήδη νεκρού. Όμως η πύρινη φλόγα του ερχομένου Κόσμου καίει άσβεστη μέσα στα σωθικά του παλιού, η ανθρωπότητα αρχίζει να αισθάνεται πως υπάρχει ένα πεπρωμένο μεγαλύτερο τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, η ανθρωπότητα αρχίζει να συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να καλυφθεί από όσα ο υλικός πολιτισμός εξασφαλίζει.
Το νόημα του Σύμπαντος αποκαλύπτεται στην ψυχή», όπως επισημαίνει ο Ρούντολφ Στάινερ. Μπορεί να μην καθίσταται δυνατό να βρεθεί σε αυτό που βλέπουμε, ακούμε ή αγγίζουμε, αλλά σε εκείνο που η ψυχή φέρνει στο φως απ’ το αόρατο βάθος της. Η ίδια η Ψυχή είναι αποκάλυψη, που ξεδιπλώνει το κρυμμένο μονοπάτι στον Μυστικό Νέο Κόσμο, που σαν πυρσός αναμμένος διαλύει τα σκοτάδια. Και αποτελεί συμπαντική νομοτέλεια το γεγονός ότι το σκοτάδι δεν μπορεί να αντέξει την τόλμη του φωτός.

Ο πνευματικός αγώνας μιας ισχυρής συλλογικότητας εντυπώνει μια εικόνα αληθινής σημασίας, εντυπώνει τον Νέο Κόσμο ώστε να μπορέσει να εκδηλωθεί από τη σφαίρα του αφηρημένου στη σφαίρα της πραγματικότητας.

…Θυμάμαι έναν νεαρό Ινδό που βρήκε τον Διδάσκαλο. Τον ρωτήσαμε:
«Είναι δυνατόν ο ήλιος να σκοτεινιάσει για σένα αν τον δεις χωρίς τον Διδάσκαλο;
Το αγόρι χαμογέλασε.
«Ο ήλιος θα μείνει όπως είναι, αλλά στην παρουσία του Διδασκάλου δώδεκα ήλιοι θα λάμψουν για μένα.»
Ο Ήλιος της Σοφίας θα λάμψει, γιατί στην όχθη ενός ποταμού κάθεται ένα αγόρι που γνωρίζει τον Διδάσκαλο…

Άγκνι Γιόγκα

Κάποιοι από τους πίνακες της σειράς αυτής έχουν προβληθεί σε αφιέρωμα που έγινε στη ζωγραφική μου από το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας (Helmi’s Natural History Museum), επίσης κάποιοι από αυτούς έχουν συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ή έχουν κοσμήσει εξώφυλλα βιβλίων μου και συγκεκριμένα:

  • Ο πίνακας “Spirits Guards” συμμετείχε το 2016 στην έκθεση «Στο όνομά σου θάλασσα» στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης
  • Μουσείο Διέξοδος, στο Μεσολόγγι. Eπίσης κόσμησε το 2015 την πρώτη έκδοση του βιβλίου μου, «Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κονιδάρη.
  • Ο πίνακας «Τhe perpetual motion of the Tree of Life in the secret garden” συμμετείχε το 2018 σε έκθεση στο Trii Art Hub, στην Αθήνα.
  • Ο πίνακας «Τhe sacred gate of Joy” επιλέχθηκε το 2022 για να εκπροσωπήσει γνωστή ραδιοφωνική εκπομπή στη Φωνή της Ελλάδας στην ΕΡΤ.
  • Ο πίνακας “Τhe Spirit of the Woman Bird” κόσμησε το εξώφυλλο ένθετου περιοδικού τέχνης, με συνέντευξή μου σε γνωστή ημερησία εφημερίδα.
  • Ο πίνακας “Βeyond the time” χρησιμοποιήθηκε για να κοσμήσει το εξώφυλλο του βιβλίου μου και της συλλεκτικής κασετίνας της έκδοσης, «Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά» που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2019, από τις εκδόσεις Αλφάβητο Ζωής.
  • Ο πίνακας “The Student and the Ariadne’s thread συμμετείχε στην έκθεση «Ο Μίτος της Αριάδνης» που υλοποιήθηκε το 2022 στη γκαλερί Contemporary Space Athens.
  • Oι πίνακες “Τhe Messenger of the World” , “Celestial Whispers of the Space” επιλέχθηκαν το 2021 από τη Διεθνή Έκθεση Μπιεννάλε, Bibart Biennale Internationale d’ Arte di Bar;I e area Metropolitana, στην Ιταλία.

Περισσότερες Συλλογές

Universal Αrchetypes – Symbols of the Psyche Zoe nikitaki

Universal Αrchetypes – Symbols of the Psyche

Meditations Of The Secret New World

Meditations Of The Secret New World

Reflections Of A Fragile RealityArt Work collections Ζωή Νικητάκι Zoe Nikitaki

Reflections Of A Fragile Reality

Καλώς ήρθατε στον κόσμο της ζωγραφικής και της τέχνης!
Η τέχνη για μένα είναι πύλη μυστική για να μεταβαίνω και να επικοινωνώ με τη μαγική παράλληλη πραγματικότητα, να αναπνέω και να επανασυνδέομαι με το τραγούδι της ψυχής μου. Μέσα από την τέχνη ανακαλύπτω κάθε φορά από την αρχή τη διαδρομή για να συνομιλώ με μια βαθιά και αθέατη πλευρά του κόσμου, για να μπορώ να μετασχηματίζει τα σκοτάδια σε φως και τον πόνο σε μια πορεία για την αναγέννηση και τη μεταμόρφωση

Τι Συμβαίνει

ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΠΑΦΗ