Art Work collections Ζωή Νικητάκι Zoe Nikitaki

Bio

Η ζωγραφική είναι ο διαλογισμός της και ένα μονοπάτι θεραπείας και μυστικιστικής μεταμόρφωσης της εξωτερικής και εσωτερικής πραγματικότητας.

Καλώς ήλθατε στη σελίδα μου
στο μαγικό ταξίδι της Τέχνης!

Είμαι αυτοδίδακτη ζωγράφος – εικονογράφος, αφηγήτρια παραμυθιών, συγγραφέας, φιλόλογος και ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεύτρια. Γεφυρώνω μέσα από τη δράση μου τρεις τομείς: εκπαίδευση, τέχνη, θεραπεία και εστιάζω στη θεραπευτική διάσταση και λειτουργία της Τέχνης.


 Έχοντας ασχοληθεί 30 χρόνια με τα παιδιά και τα τελευταία με ενήλικες μέσα από τον χώρο της εκπαίδευσης, της τέχνης και της θεραπείας (με την ευρεία έννοια της φροντίδας, της επιμέλειας και της υπηρεσίας στον άνθρωπο) δημιούργησα το Healing Art in Greece με κύριο εργαλείο μια πρωτοποριακή μέθοδο σύνθεσης που ονομάζω Ιαματική Ταξιδευτική – Psychodynamic Color Storytelling.


Τα τελευταία χρόνια μεταλαμπαδεύω την βιωματική εμπειρία και γνώση μέσα από το θαυμαστό ταξίδι της διαδρομής μου σε πρωτότυπους εκπαιδευτικούς κύκλους σεμιναρίων με έμφαση στη ψυχοδυναμική δημιουργική έκφραση και θεραπεία μέσα από την τέχνη της αφήγησης και της συγγραφής του παραμυθιού και μέσα από τη ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεία.


 Έχω συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχω εικονογραφήσει όλα τα βιβλία τα δικά μου και άλλων συγγραφέων, με μεγαλύτερες συνεργασίες γνωστό θυγατρικό εκδοτικό οίκο του Hay house και τις εκδόσεις Onager στη Νέα Υόρκη. Η πρώτη μου ατομική έκθεση υλοποιήθηκε στον ατμοσφαιρικό χώρο του Μουσείου του Λουτρού των Αέρηδων στην Αθήνα. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση στην οποία συμμετείχα τελευταία ήταν «Ο Μίτος της Αριάδνης», που διοργανώθηκε από το Chicago Athenaeum Museum for Architecture and Design και το European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studies και μέσα στην πανδημία επιλέχθηκαν έργα μου από την Διεθνή έκθεση ζωγραφικής Biennale Internazionale d’arte στο Μπάρι της Ιταλίας και από γνωστή γκαλερί στη Νέα Υόρκη. Συμμετείχα επίσης με έργα μου στον διαγωνισμό για τη Διεθνή Έκθεση Εικονογράφων Παιδικού Βιβλίου στην Bologna.


Πρόσφατα επιλέχθηκε έργο μου για να εκπροσωπήσει γνωστή ραδιοφωνική εκπομπή στη Φωνή της Ελλάδας στην ΕΡΤ. Έχει υλοποιηθεί αφιέρωμα στη ζωγραφική μου από το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας (Helmi’s Natural History Museum) στη Ζάκυνθο και τον Δεκέμβριο του 2022 επιλέχθηκε έργο μου για να εκπροσωπήσει γνωστή ραδιοφωνική εκπομπή στη Φωνή της Ελλάδας στην ΕΡΤ.  Η τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής μου με τίτλο: «ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΕΤΥΠΑ – ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ» υλοποιήθηκε στη γκαλερί Black Duck Multiplarte στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο – Μάρτιο 2023 και τώρα ετοιμάζομαι να λάβω μέρος στην Διεθνή Μπιεννάλε Εικονογράφησης στην Μπρατισλάβα 2023, καθώς και στην Διεθνή έκθεση ζωγραφικής Tijuana Triennial στο Μεξικό.


Σπούδασα αρχικά κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησα σεμινάρια αναφορικά με την παιδαγωγική, τη ψυχολογία και την τέχνη. Εκπαιδεύτηκα στη Ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεία με δάσκαλό μου τον ιδρυτή αυτής της μεθόδου, τον Mark Wentworth και στη σαμανική θεραπευτική που μελέτησε ο Alberto Villoldo, Ph.D καθηγητής ψυχολογίας και ιατρικής ανθρωπολογίας του San Francisco University. Εργάστηκα με παιδιά κοντά τρεις δεκαετίες ως φιλόλογος, ως μουσειοπαιδαγωγός στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα τέχνης και παραμυθοπαραστάσεις. Έχω μεγάλη συμβολή στον χώρο του παραμυθιού, με παραστάσεις αφήγησης σε όλη την Ελλάδα, με σεμινάρια για την τέχνη της αφήγησης του παραμυθιού σαν παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο αυτογνωσίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με σεμινάρια Δημιουργικής Φαντασίας και Εμψύχωσης, σεμινάρια  για τη συγγραφή θεραπευτικού παραμυθιού, με βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους επί σειρά ετών, με διαδραστικές παραστάσεις αφήγησης σε καρκινοπαθείς σε γνωστό ογκολογικό νοσοκομείο, με βιβλία που έχει συγγράψει και εικονογραφήσει, με δεκάδες άρθρα, καθώς και με διαλέξεις σε συνέδρια και με την τηλεοπτική εκπομπή με παραμύθια, που σχεδίασα και υλοποίησα, με τίτλο, «Το Ονειρόδεντρο των παραμυθιών». Είμαι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Ως καλλιτέχνης έχω συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς χώρους και φορείς στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής, Υπουργείο Πολιτισμού, Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Υπουργείο Παιδείας,  actionaid Ελλάς, κλπ.) και με συγγραφείς στο εξωτερικό. Για πολλά χρόνια εργάστηκα στο Μουσείο Nεώτερου Ελληνισμού ως μουσειοπαιδαγωγός και εικονογράφος, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, καθώς και παραμυθοπαραστάσεις. Πρόσφατα υλοποίησα σεμινάριο για τη θεραπευτική λειτουργία του παραμυθιού στους φοιτητές του τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

 

Έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία μου:

Καλώς ήρθατε στον κόσμο της ζωγραφικής και της τέχνης!
Η τέχνη για μένα είναι πύλη μυστική για να μεταβαίνω και να επικοινωνώ με τη μαγική παράλληλη πραγματικότητα, να αναπνέω και να επανασυνδέομαι με το τραγούδι της ψυχής μου. Μέσα από την τέχνη ανακαλύπτω κάθε φορά από την αρχή τη διαδρομή για να συνομιλώ με μια βαθιά και αθέατη πλευρά του κόσμου, για να μπορώ να μετασχηματίζει τα σκοτάδια σε φως και τον πόνο σε μια πορεία για την αναγέννηση και τη μεταμόρφωση

Τι Συμβαίνει

ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΠΑΦΗ