Art Work collections Ζωή Νικητάκι Zoe Nikitaki

Συνέντευξη στον Μιχάλη Γονιωτάκη με αφορμή το έργο με το οποίο συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «O Μίτος της Αριάδνης»

Η Zωή Νικητάκη μιλάει σε συνέντευξη στο περιοδικό πολιτισμού και τέχνης Polis Magazino και στον Μιχάλη Γονιωτάκη με αφορμή το έργο με το οποίο συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «O Μίτος της Αριάδνης»

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα ο “Μίτος της Αριάδνης”;

Το ίδιο το θέμα της έκθεσης που αφορά σε έναν σπουδαίο μύθο – ιδεοσύμβολο, συνδέεται απόλυτα με την θέασή μου σχετικά με τον τρόπο εξόδου από τον εγκλωβισμό της ανθρωπότητας στα δεσμά των περιορισμών και της σκλαβιάς της υλαίας σφαίρας. Η κατάσταση που βιώνουμε δυο ολόκληρα χρόνια τώρα, όπως ανέφερα και στην προηγούμενη συνέντευξή μου, δείχνει ότι ακόμα και την ώρα της ύστατης κρίσης και δοκιμασίας ο άνθρωπος αντί να ανάψει τα πυρά της καρδιάς του και να κινηθεί με νέους τρόπους αγώνα, με νέους τρόπους σκέψης, έρευνας και δράσης φωτίζοντας τα σκοτάδια του μικρού εαυτού του και του κόσμου, συντάσσεται τελικά με τις δυνάμεις των σκοταδιών και τις πιο πολλές φορές δεν έχει καν επίγνωση αυτής της συναίνεσης και της συμπόρευσης, την οποία ο ίδιος έχει επισφραγίσει με την στάση ζωής του και με την απόφαση του, για τον ίδιο, για τα παιδιά του και τον κόσμο μας. Οπότε αποτελεί αναγκαιότητα ζωτικής σημασίας να εξέλθει από το σκοτάδι του λαβυρίνθου και να υψωθεί στο φως δια του Μίτου της Αριάδνης. Μέσα από τη συμμετοχή μου στην έκθεση αυτή θέλω να μεταβιβάσω δια του έργου μου το μήνυμά μου. Ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν λίγα χρόνια κλήθηκα από τη φίλη συγγραφέα και καθηγήτρια Πανεπιστημίου, κυρία Αριάδνη Γερούκη, να φιλοτεχνήσω το εξώφυλλο του βιβλίου της με τον τίτλο: «Ο Μίτος της Αριάδνης, Ανακαλύπτοντας το μυστικό νήμα για την αφύπνιση και την αληθινή ευτυχία».

Ποια είναι η ουσιαστική και αλληγορική εξήγηση του Μίτου της Αριάδνης στη σύγχρονη εποχή;

Ο Θησέας συμβολίζει ουσιαστικά τον αληθινό Μαθητή, αυτόν που αναγεννάται από τα Διαστημικά Πνευματικά Πυρά και τα αρχέτυπα της Πρωταρχής και ξεπερνά τους γήινους περιορισμούς. Ο Θησέας είναι ο σκεπτόμενος, ο στοχαζόμενος, αλλά ταυτόχρονα και αυτός που θητεύει στην αληθινή φιλοσοφική μαθητεία, που δεν είναι άλλη από τη μαθητεία του θανάτου, όπως επεσήμαναν ο Σωκράτης και ο Πλάτων. Ως αληθινός μαθητής κρατά το σύνθετο νήμα ή μίτο που απαρτίζεται από τις εφτά κύριες γραμμές της ζωής που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μείνουν ανενεργές. Ο μαθητής καλείται να εμπνεύσει τους αδελφούς του, την ανθρωπότητα να εξέλθουν από τον στενό χώρο, από τη φυλακή του ένυλου χώρου των τριών διαστάσεων προς τον Αιθέρα των πολλών διαστάσεων. Κρατώντας τον μίτο της Αριάδνης ή Αριάγνης και μαθαίνοντας να χειριζόμαστε ορθά τα εφτά νήματα του μίτου, μπορούμε σαν τον Θησέα να βγούμε από τον λαβύρινθο του σκοταδιού και των αέναων επαναγεννήσεων και θανάτων, μπορούμε να εξέλθουμε από τον κόσμο της πλάνης, των ψευδαισθήσεων και των θυμαπατών της τριπλής μορφικής πραγματικότητας και να υψωθούμε στην αληθινή ουσία από την οποία έχουμε προέλθει και αποτελεί τον πυρήνα μας, το Φως. Ο πίνακάς μου με τον οποίο συμμετέχω στην έκθεση, αυτό ακριβώς αποτυπώνει, το χρέος του αληθινού Μαθητή. «Τίποτα χωρίς τον Θησέα» έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι, που σημαίνει πως τίποτα χωρίς αυτόν που έχει μαθητεύσει στον Αιθέρα, δηλαδή τίποτα δεν επιλύεται κάτω από το επίπεδο της ψυχής που κατοικεί στον Αιθέρα. Αν θελήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση του κόσμου που μας περιβάλλει, καλούμαστε να αλλάξουμε τον εαυτό μας, καλούμαστε να γνωρίσουμε ποιος είναι ο αληθινός Εαυτός μας. Εντός μας αν αλλάξει ο ρυθμός του κόσμου, τότε θα αλλάξει και η αντανάκλαση του κόσμου του εξωτερικού. Καλούμαστε να ενθυμηθούμε την εργασία που από τους αρχαίους χρόνους λάμβανε χώρα στην Ελλάδα στα μυστήρια, στα ιερά, στα Ασκληπιεία και στις φιλοσοφικές μας σχολές, και η ενθύμηση αυτή να λάβει χώρα όχι στη θεωρία, μα στην πράξη. Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι μόνο αν αληθινά φιλοσοφήσουμε, αν θεραπεύσουμε τη ψυχή δια του αληθινού λόγου, γνωρίζοντας αληθινά τον εαυτό και καλλιεργώντας τις αρετές, θα προσανατολιστούμε στην ατομική και κοινωνική ηθική.

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας;

Το να μην προδώσω αυτό, το οποίο με έχει επιλέξει να το υπηρετήσω, δηλαδή την Τέχνη και η Τέχνη δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από τον άνθρωπο και κυρίως από την εσώτερη επιταγή της Ψυχής. Η Τέχνη δεν μπορεί να υπηρετεί τον υλισμό, δεν μπορεί να εκπορεύεται από κίνητρα της μικροδιάνοιας, του ωφελιμιστικού μικροεγώ, της αλλαζονικής φύσης, της έπαρσης του κατώτερου νου που ενδιαφέρεται μόνο για υλιστικά κέρδη. Η Τέχνη δεν μπορεί να εκπορεύεται από τον σκοταδισμό και την ανελευθερία, διότι τότε δεν είναι Τέχνη. Η κύρια λειτουργία της Τέχνης για μένα είναι ακριβώς αυτή, η θεραπευτική, αυτή που υπηρετεί τον άνθρωπο και η πρωταρχική σημασία της λέξεως θεραπεύειν είναι τους θεούς υπηρετείν. Επομένως οι δημιουργίες μου μέσω της ζωγραφικής, των παραμυθιών και των βιβλίων μου έχουν ως μελλοντική στόχευση να συνεχίσουν να υπηρετούν και να συμβάλλουν στην επαναφορά και αποκατάσταση της ισορροπίας των ψυχών, να μπορούν να λειτουργούν ως μικρές ή μεγαλύτερες φωτοχαραγματιές του κόσμου μας, ως μαγικοί καθρέφτες και χάρτες της Μυστικής Ψυχογεωγραφίας, αλλά και ως μεταμορφωτικές Πύλες που οδηγούν τον άνθρωπο στην αληθινή Ύπαρξή του και στην Εσώτερη Πηγή της Αέναης και αληθινής χαράς που δεν εξαρτάται από τις εξώτερες συνθήκες. 

Πιστεύετε ότι η Δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των Ελλήνων καλλιτεχνών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της;

Πιστεύω ότι οι καταστάσεις που βιώνουμε τα τελευταία δυο χρόνια σε ατομικό, οικογενειακό, συλλογικό, εθνικό, παγκόσμιο και πλανητικό πεδίο που συνοψίζουν και προϊδεάζουν για τις επιταχυνόμενες αλλαγές του νέου κόσμου, που σε τίποτα δεν θα θυμίζει αυτόν του παρελθόντος εμπεριέχουν ζυμώσεις που αναπότρεπτα θα αποτυπωθούν  και στο πεδίο της τέχνης. Όσον αφορά στην Ελλάδα, μην λησμονούμε ότι η πανδημία ακολούθησε μια πολυετή κρίση σε πολλαπλά επίπεδα που σαφώς δεν άφησε ανεπηρέαστους τους καλλιτέχνες και όπως έχουμε δει στον ρου της ιστορίας πάντα μέσα από πολέμους, κρίσεις και συγκρούσεις αναδύονται νέες δυναμικές σε πολλά επίπεδα της τέχνης. Θεωρώ ότι διανύουμε μια μεταβατική περίοδο ανακατατάξεων, αναδιαρθρώσεων και συνεχών ζυμώσεων που προετοιμάζουν το έδαφος για τη γέννα του νέου και ίσως του πρωτόφαντου στην τέχνη, στην επιστήμη, στην θεραπευτική και σε όλα τα γνωστικά πεδία και όχι μόνο.

Δείτε όλη την συνέντευξή ΕΔΩ

Share:

Περισσότερες Συνεντεύξεις

Art Work collections Ζωή Νικητάκι Zoe Nikitaki

Συνέντευξη Για Το POLISMAGAZINO Και τον κ. Μιχάλη Γωνιωτάκη

“Η Τέχνη μας επιλέγει να την υπηρετήσουμε. Τα έργα μου θα έλεγα πως είναι εικόνες της ψυχής, μαγικοί Κοσμοχάρτες της μυστικής Ψυχογεωγραφίας, όπως γράφω στο βιβλίο μου που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, το «Χρωματοθεραπευτικό Βιβλίο, Ζωγραφίζοντας τα Οράματα της Εσώτερης Πηγής».”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΩΝ

Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τη Ζωή Νικητάκη.. Πολλές ιδιότητες την συντροφεύουν: Ζωγράφος, συγγραφέας, αφηγήτρια παραμυθιών, εισηγήτρια σεμιναρίων. Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά», από τις εκδόσεις Αλφάβητο Ζωής, μιλάμε μαζί της, για τα παραμύθια, τα χρώματα και τα όνειρα.

Εγγραφείτε στο
Newsletter

Καλώς ήρθατε στον κόσμο της ζωγραφικής και της τέχνης!
Η τέχνη για μένα είναι πύλη μυστική για να μεταβαίνω και να επικοινωνώ με τη μαγική παράλληλη πραγματικότητα, να αναπνέω και να επανασυνδέομαι με το τραγούδι της ψυχής μου. Μέσα από την τέχνη ανακαλύπτω κάθε φορά από την αρχή τη διαδρομή για να συνομιλώ με μια βαθιά και αθέατη πλευρά του κόσμου, για να μπορώ να μετασχηματίζει τα σκοτάδια σε φως και τον πόνο σε μια πορεία για την αναγέννηση και τη μεταμόρφωση

Τι Συμβαίνει

ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΠΑΦΗ