Art Work collections Ζωή Νικητάκι Zoe Nikitaki

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΟΤΑΞΙΔΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ WRITER

Αγαπώ τα παραμύθια γιατί είναι σαν τα πουλιά. Τα ακούνε μόνον τα παιδιά και όσοι έχουν καθαρή καρδιά, όπως και η γιαγιά μου, που τον παραμυθοαέρα εμφύσησε στο νου και στην καρδιά μου.

ΠΑΡΑΜΥΘΟΤΑΞΙΔΈΜΑΤΑ… ΜΕ ΤΗ ΖΩΉ ΝΙΚΗΤΆΚΗ

Τα παραμύθια διασώθηκαν ως τις μέρες μας από στόμα σε στόμα και από καρδιά σε καρδιά κι εκεί ακριβώς κρύβεται η δύναμη μα και η διαχρονικότητά τους. Τα παραμύθια μιλούν για την αλήθεια που η καρδιά πάντα γνωρίζει, με τρόπο απλό και αλληγορικό, με μια γλώσσα ποιητική και συμβολική συνάμα. Η γνώση, η αλήθεια, αλλά και η ποίηση που κρύβουν τα παραμύθια είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να καλλιεργηθεί η φαντασία των παιδιών και να ενθαρρυνθεί η δημιουργικότητά τους.

Τα παραμύθια έχουν παιδαγωγική και θεραπευτική λειτουργία, καθώς προσφέρουν παρηγοριά κι ελπίδα, μιλούν με τη γλώσσα της καρδιάς, αλλά και ενισχύουν την πίστη πως όλα είναι δυνατά, ακόμα και όσα αδύνατα φαντάζουν. Οι παραμυθάδες αναλάμβαναν το καθήκον να μεταδώσουν τα παραμύθια και τις ιστορίες του λαού μας χωρίς τη βοήθεια της γραφής με τη πεποίθηση πως αν κάποτε λησμονηθούν οι ιστορίες τους, ο λαός θα χάσει τη ψυχή του…

Έτσι και η Ζωή Νικητάκη, σαν τους παραμυθάδες αλλοτινών εποχών, γεφυρώνει στο παραμύθι την αγάπη και την ενασχόλησή της κοντά 25 χρόνια με τους τομείς της εκπαίδευσης και της τέχνης, μα και της θεραπείας και μας καλεί στα παραμυθοταξιδέματά της με στόχο να ανακαλύψουμε το πεδίο των απεριόριστων κρυμμένων δυνατοτήτων μέσα μας, καθώς και το πεδίο της ανεξάντλητης χαράς.

Τι είναι τα παραμυθοταξιδέματα;

 Παραμυθοσεμινάρια

– Βιωματικά εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών για μεγάλους, το παραμύθι ένα παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο αυτογνωσίας σε καιρούς κρίσης

– Παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών για μεγάλους που ονειρεύονται

– Παραμυθοεργαστήρια για παιδιά

– Παραμυθοαφηγήσεις με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών.

Αγαπώ τα παραμύθια γιατί είναι σαν τα πουλιά. Τα ακούνε μόνον τα παιδιά και όσοι έχουν καθαρή καρδιά, όπως και η γιαγιά μου, που τον παραμυθοαέρα εμφύσησε στο νου και στην καρδιά μου.
 Aφηγούμαι παραμύθια από τη γραπτή και την προφορική παράδοση του τόπου μας, καθώς κι άλλων λαών και τόπων του κόσμου, παραμύθια δικά μου μα και ποιητικές ιστορίες. Αγαπώ τα μαγικά παραμύθια και τις ιστορίες σοφίας που την αλήθεια απάνω στα φτερά τους κουβαλούν απ΄την αυγή του χρόνου.

Έχω σχεδιάσει και υλοποιήσει διαδραστικές παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών με ποικίλες θεματικές σε μουσεία, σχολεία, γκαλερί, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, σε θέατρα, στο ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας, στο Αθηναϊκό Ωδείο, στο Σχολείο Παιχνιδιού, σε Φεστιβάλ για παιδιά, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου δρόμου, στο θέατρο Φούρνος, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στη Στοά του Βιβλίου σε συνεργασία με διάφορους εκδοτικούς οίκους, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με διάφορους δήμους και πολιτιστικούς φορείς της χώρας, στο ογκολογικό συνέδριο της ΕΣΗΕΑ, στο Ελληνοϊαπωνικό συνέδριο με την ομάδα κουκλοθεάτρου Seiwa Bunraku, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, κλπ.

Έχω λάβει μέρος σε ημερίδες και συνέδρια με διαλέξεις για το παραμύθι και τη θεραπευτική λειτουργία του. Έχω υλοποιήσει σεμινάρια σχετικά με το παραμύθι για φοιτητές παιδαγωγικής και προσχολικής αγωγής και συνεχίζω να πραγματοποιώ βιωματικά σεμινάρια για ενήλικες για την τέχνη της αφήγησης του παραμυθιού, “Το παραμύθι, ένα παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο αυτογνωσίας και χαράς σε καιρούς κρίσης” και βιωματικά εργαστήρια παραμυθιού και χρωμάτων για παιδιά,“Ανακαλύπτω τα χαρίσματά μου και ξεδιπλώνω τα όνειρά μου μέσα από τα παραμύθια”.

Εστιάζω στη θεραπευτική δράση και λειτουργία των παραμυθιών και θεωρώ ότι η αφήγηση είναι μια πράξη για μετάδοση δύναμης, μια διαδικασία μύησης για το ταξίδι της ψυχής και την ανέλιξη της συνειδητότητας.

 

Δείτε όλη την συνέντευξή ΕΔΩ

Share:

Περισσότερες Συνεντεύξεις

Art Work collections Ζωή Νικητάκι Zoe Nikitaki

Συνέντευξη Για Το POLISMAGAZINO Και τον κ. Μιχάλη Γωνιωτάκη

“Η Τέχνη μας επιλέγει να την υπηρετήσουμε. Τα έργα μου θα έλεγα πως είναι εικόνες της ψυχής, μαγικοί Κοσμοχάρτες της μυστικής Ψυχογεωγραφίας, όπως γράφω στο βιβλίο μου που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, το «Χρωματοθεραπευτικό Βιβλίο, Ζωγραφίζοντας τα Οράματα της Εσώτερης Πηγής».”

Η Zωή Νικητάκη μιλάει σε συνέντευξη στο περιοδικό πολιτισμού και τέχνης Polis Magazino και στον Μιχάλη Γονιωτάκη με αφορμή το έργο με το οποίο συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «O Μίτος της Αριάδνης»

Συνέντευξη στον Μιχάλη Γονιωτάκη με αφορμή το έργο με το οποίο συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «O Μίτος της Αριάδνης»

Η Zωή Νικητάκη μιλάει σε συνέντευξη στο περιοδικό πολιτισμού και τέχνης Polis Magazino και στον Μιχάλη Γονιωτάκη με αφορμή το έργο με το οποίο συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «O Μίτος της Αριάδνης»

Εγγραφείτε στο
Newsletter

Καλώς ήρθατε στον κόσμο της ζωγραφικής και της τέχνης!
Η τέχνη για μένα είναι πύλη μυστική για να μεταβαίνω και να επικοινωνώ με τη μαγική παράλληλη πραγματικότητα, να αναπνέω και να επανασυνδέομαι με το τραγούδι της ψυχής μου. Μέσα από την τέχνη ανακαλύπτω κάθε φορά από την αρχή τη διαδρομή για να συνομιλώ με μια βαθιά και αθέατη πλευρά του κόσμου, για να μπορώ να μετασχηματίζει τα σκοτάδια σε φως και τον πόνο σε μια πορεία για την αναγέννηση και τη μεταμόρφωση

Τι Συμβαίνει

ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΠΑΦΗ