Ζωή Νικητάκη (Zoe) Αυτοδίδακτη Ζωγράφος – Εικονογράφος, Αφηγήτρια Παραμυθιών, Συγγραφέας, Φιλόλογος και Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεύτρια

Έκθεση Ζωγραφικής: Διαλογισμοί του Μυστικού Νέου Κόσμου

Έκθεση Ζωγραφικής ΖΩΗ ΝΙΚΗΤΑΚH «ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
Galerie Mona Lisa στο Παρίσι παρουσιάζει την 4η ατομική έκθεση της Ζωής Νικητάκη με τίτλο «Διαλογισμοί του Μυστικού Νέου Κόσμου» από την Τρίτη 28 Μαϊου έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024.

Η Galerie Mona Lisa στο Παρίσι παρουσιάζει την 4η ατομική έκθεση της Ζωής Νικητάκη

με τίτλο  «Διαλογισμοί του Μυστικού Νέου Κόσμου» 

από την Τρίτη 28 Μαϊου έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024.

 

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 30 Μαϊου 2024 ώρα 18.00 – 20.30

Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαϊου  – 8 Ιουνίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Tρίτη έως και Σάββατο 14.00 – 18.30

 

Υπάρχει ένας Κόσμος χωρίς τέλος, αδελφέ μου,
και υπάρχει το Ον χωρίς όνομα,
για το οποίο τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί.
μόνο όποιος έχει φτάσει σαυτή την περιοχή γνωρίζει.
είναι αλλιώτικος απότι ακούγεται και λέγεται.
Καμιά μορφή, κανένα σώμα, κανένα μήκος, κανένα πλάτος,
καμιά πνοή δεν υπάρχει εκεί.
πώς θα μπορέσω να πω εκείνο που είναι;

(Καμπίρ / 1440-1518)

 

Από τότε που με θυμάμαι ζωγραφίζω, σαν παιδί ζωγράφιζα σε όποια επιφάνεια έβρισκα μπροστά μου και αυτή η εσωτερική αναγκαιότητα και ώθηση δεν σταμάτησε, ακόμα κι όταν διένυσα τον κήπο της παιδικής μου ηλικίας. Είμαι κατά κύριο λόγο αυτοδίδακτη ζωγράφος, ζω γράφοντας με εικόνες που είναι τα εξωτερικά σύμβολα εσωτερικών αληθειών, ποιοτήτων και δυνάμεων της ψυχής μου, της ψυχής όλων των πραγμάτων και της συμπαντικής θεϊκής πηγής τους. H τελευταία μου έκθεση, «Συμπαντικά Αρχέτυπα – Σύμβολα της Ψυχής» υλοποιήθηκε πέρυσι στην Αθήνα, την πόλη που ζω και δημιουργώ, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

 

«Οι Διαλογισμοί του Μυστικού Νέου Κόσμου» αποτελούν την τέταρτη ατομική έκθεσή μου, που υλοποιείται στο Παρίσι, στην Πόλη του Φωτός, μια πόλη όπου ονειρευόμουν από παιδί να ζωγραφίζω και να που όπως στα παραμύθια, έτσι και στη ζωή, με τρόπο μαγικό, το όνειρο της ψυχής βγαίνει αληθινό. Πρόκειται για μια σειρά έργων που μέσα από τις μυστηριώδεις ατμόσφαιρες των χρωμάτων και των συμβόλων τους μιλούν για έναν Κόσμο Νέο που μπορεί ακόμα να είναι αόρατος και να μην έχει εκδηλωθεί σε φυσικό υλικό πεδίο στον πλανήτη μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Σπόρους αυτού του Κόσμου του Μέλλοντος συναντούμε εδώ κι εκεί σαν μικρές φωτοσταλαγματιές στα σκοτάδια του υλισμού που επεκτείνεται λυσσαλέα ως μια ύστατη προσπάθεια συντήρησης ενός κελύφους ήδη νεκρού. Όμως η πύρινη φλόγα του ερχομένου Κόσμου καίει άσβεστη μέσα στα σωθικά του παλιού, η ανθρωπότητα αρχίζει να αισθάνεται πως υπάρχει ένα πεπρωμένο μεγαλύτερο τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, η ανθρωπότητα αρχίζει να συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να καλυφθεί από όσα ο υλικός πολιτισμός εξασφαλίζει.

 

Οι Διαλογισμοί του Μυστικού Νέου Κόσμου ανοίγουν μια ρωγμή στο πεδίο το υλικό για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε πως κάθε θάνατο μια νέα γέννα τον ακολουθεί, τούτη είναι μια αδιαμφισβήτητη συμπαντική αρχή στη ζωή για τον υλικό κόσμο της φθοράς που έχει τέλος και αρχή. Η γέννα της ζωής που δεν τελειώνει ουσιαστικά, μα αέναα μετασχηματίζεται, σε πόσες μορφές, σε πόσα επίπεδα, σε πόσες όψεις…

Οι Διαλογισμοί του Μυστικού Νέου Κόσμου σαν καθρέφτες του Μέλλοντος, μας καλούν να ανοίξουμε την καρδιά μας συνειδητά και να επιτρέψουμε χώρο ώστε να ξεδιπλώσει τη φωνή της, και εμείς να την αφουγκραστούμε, τούτη τη φορά πιο βαθιά… Να θυμηθούμε την αληθινή προέλευση μας, πέρα από τον θάνατο, πέρα από τη τη γέννα και τη φθορά, εκεί που η αλήθεια μας λάμπει παντοτινά σαν για πρώτη φορά. Εκεί που η Καρδιά στέκει ακατάστρεφτη , αγέρωχη, πυριφλεγέθουσα και υψώνει το λάβαρο του Πνεύματος που αέναα τολμά !


«Το νόημα του Σύμπαντος αποκαλύπτεται στην ψυχή», όπως επισημαίνει ο Ρούντολφ Στάινερ. Μπορεί να μην καθίσταται δυνατό να βρεθεί σε αυτό που βλέπουμε, ακούμε ή αγγίζουμε, αλλά σε εκείνο που η ψυχή φέρνει στο φως απ’ το αόρατο βάθος της. Η ίδια η Ψυχή είναι αποκάλυψη, που ξεδιπλώνει το κρυμμένο μονοπάτι στον Μυστικό Νέο Κόσμο, που σαν πυρσός αναμμένος διαλύει τα σκοτάδια. Και αποτελεί συμπαντική νομοτέλεια το γεγονός ότι το σκοτάδι δεν μπορεί να αντέξει την τόλμη του φωτός. Ο πνευματικός αγώνας μιας ισχυρής συλλογικότητας εντυπώνει μια εικόνα αληθινής σημασίας, εντυπώνει τον Νέο Κόσμο ώστε να μπορέσει να εκδηλωθεί από τη σφαίρα του αφηρημένου στη σφαίρα της πραγματικότητας.

 

 

Ζωή Νικητάκη

 

Η έκθεση υλοποιείται στη Galerie Mona Lisa
Rue de Varenne 75007 / Paris / tel: 0661557162/ https://galerie-monalisa.org/en/

Share the Post:

Related Posts

Στον κήπο της οικογένειάς μας φυτεύουμε τους σπόρους των αρετών

«Τα παιδιά που ζούσαν εκεί, τα μεγάλωναν όλοι μαζί σαν μια μεγάλη οικογένεια που δεν θεωρεί τα παιδιά ιδιοκτησία, μα πολύτιμο θησαυρό, που το Σύμπαν τους έχει στείλει για να τους βοηθήσουν να θυμηθούν ξανά από την αρχή, για να τους εμπνεύσουν πώς με το τίποτα μπορούν να δημιουργήσουν τα πάντα, για να γίνουν δίκαιοι και σοφοί και να αγαπούν κάθε μέρα όλο και πιο πολύ.»

Απόσπασμα από το βιβλίο, «Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά!
Ζωή Νικητάκη, εκδόσεις Αλφάβητο Ζωής

Read More

Books