Ζωή Νικητάκη (Zoe) Αυτοδίδακτη Ζωγράφος – Εικονογράφος, Αφηγήτρια Παραμυθιών, Συγγραφέας, Φιλόλογος και Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεύτρια
Οι εγγραφές έχουν κλείσει.
Συγγραφή Θεραπευτικού Παραμυθιού

Συγγραφή Θεραπευτικού Παραμυθιού

ανά Zoe Nikitaki
250 250 people viewed this event.

Πως το παραμύθι μπορει να ξεκλειδώσει και να θεραπεύσει τη δική μου ιστορία; Μέσα απο την Ιαματική Ταξιδευτική με πλοηγό τη Ζωή Νικητάκη

 

                                                                                 Μεγαλώνω σημαίνει τα σκλαβωμένα λεφτερώνω, ό,τι σκιερό το

μεταμορφώνω

Και στην καρδιά μου φτιάχνω εργαστήρι μαγικό

Που το αδύνατο κάνει δυνατό!

(Το απόσπασμα προέρχεται από το βιβλίο,

Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά!

Ζωή Νικητάκη, εκδόσεις Αλφάβητο Ζωή)ς

Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό και ευφάνταστο κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων

Που αποτελεί το καταστάλαγμα της διαδρομής μου στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού μέσα από την θεραπευτική μέθοδο σύνθεσης που έχω εμπνευστεί και εφαρμόζω, την Ιαματική Ταξιδευτική.

Είναι γεγονός ότι οι ζωές μας πολλές φορές καθοδηγούνται από τις ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας κατ’ αρχάς κι έπειτα από τις ιστορίες που μοιραζόμαστε με τους άλλους. Οι ιστορίες αυτές καθοδηγούν τη συμπεριφορά μας και τις στάσεις που επηρεάζουν το πώς βιώνουμε τη ζωή. Οι ιστορίες που αφηγούμαστε, δεν εκπροσωπούν απαραίτητα αυτό που έχουμε ζήσει, δεν αντιστοιχούν στα αληθινά βιώματα, αλλά εκπροσωπούν αυτό που έχουμε φιλτράρει μέσα από ένα ολόκληρο σύστημα αξιών, ιδεών και πεποιθήσεων που έχουμε δημιουργήσει και υιοθετήσει, μέσα από την επεξεργασία που έχουμε κάνει με τον φυσικό – υλικό, τον συναισθηματικό και τον νοητικό φορέα μας. Οι ιστορίες αυτές απαρτίζουν τις ψηφίδες που συνθέτουν το προσωπικό μας αφήγημα, το παραμύθι της ζωής μας, τον προσωπικό μας μύθο που εν αγνοία μας λειτουργεί περιοριστικά, εγκλωβιστικά και συρρικνωτικά ως προς την χάραξη του μονοπατιού της ζωής μας και την εκπλήρωση της αποστολής της ψυχής μας, συνεπώς ως προς το μεγάλωμα και την αυτοπραγμάτωσή μας. Άρα οι ιστορίες της ζωής μας που μοιραζόμαστε, δεν αντιστοιχούν ακριβώς στις εμπειρίες που έχουμε βιώσει, αλλά στην εικόνα που έχουμε σχηματίσει για αυτές, στην ερμηνεία που έχουμε δώσει.

Η ερμηνεία αποτελεί μια λέξη κλειδί ως προς την αφήγηση της προσωπικής μου ιστορίας, διότι αν ερμηνεύσω μέσα από μια άλλη θέαση το φαινόμενο που έχω εμπειριωθεί, εμβαθύνοντας, αν μπω σε μεγαλύτερο βάθος της ανάγνωσης του φαινομένου και άρα σε μεγαλύτερο βάθος κατανόησης και αντίληψής του, τότε είναι βέβαιο πως θα υπάρξει αλλαγή και στην αφήγησή του, στην εκδίπλωση της εξιστόρησής του. Για να μπορέσω να εμβαθύνω, θα χρειαστεί πρώτα να επιτύχω μια εξύψωση της αντίληψής μου, δηλαδή να ανέβω στις κορυφές των βουνών της ύπαρξής μου κι από κει, από την πιο ψηλή κορυφή του βουνού να βουτήξω με τόλμη και ειλικρίνεια στο πιο βαθύ σημείο του εσώτερου Ωκεανού. Η αλλαγή έστω και μίας από αυτές τις ιστορίες μπορεί να προκαλέσει ριζικές αλλαγές σε επίπεδο συναισθηματικό, νοητικό και σωματικό. Το επίπεδο του μύθου, το επίπεδο της μυθικής ή συμβολικής χαρτογράφησης είναι το επίπεδο που λαμβάνουν χώρα πολλές θεραπευτικές πρακτικές των σαμάνων και της Ιαματικής Ταξιδευτικής Τέχνης, στην οποία θα αναφερθώ σε λίγο.

Επιφέροντας μια αλλαγή στο επίπεδο της μυθικής χαρτογράφησης, στο συμβολικό, αυτόματα μπορεί να επέλθει αλλαγή και στο επίπεδο της φυσικής – υλικής πραγματικότητας. Η αλλαγή στον χάρτη τον συμβολικό έχει τη δύναμη να συμπαρασύρει με τρόπο ασυνήθιστο μια σειρά αλλαγών στον χάρτη της εξωτερικής πραγματικότητας, της ίδιας της ζωής του ανθρώπου. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος, για τον οποίο το παραμύθι μπορεί να δράσει θεραπευτικά επιφέροντας επιταχυνόμενες και άκρως θαυμαστές αλλαγές στη ζωή του παιδιού ή του ενήλικα που βιώνει δυσκολία στην πλοήγηση του ταξιδιού της ζωής του και στην υλοποίηση των στόχων και των οραμάτων της ψυχής του, προσκόλληση στα τραύματα και προβλήματα του παρελθόντος, καθώς και αδυναμία επανεκκίνησης και δημιουργίας των επιθυμητών και αναγκαίων αλλαγών σε διάφορα πεδία της ζωής του.

Πόσες φορές έχουμε αισθανθεί εγκλωβισμένοι στα στάσιμα νερά της λίμνης της ακινησίας; Πόσες φορές έχουμε αισθανθεί εγκλωβισμένοι σε μια σχέση και παγιδευμένοι σε μια κατάσταση, σε μια σκέψη, σε μια πεποίθηση, σε μια εργασία που δεν μας έχει πάει παρακάτω; Πόσες φορές έχουμε νοιώσει ανήμποροι όχι να αντιδράσουμε, μα να ελευθερωθούμε, να τολμήσουμε άφοβα και θαρραλέα διακινδυνεύοντας την όποια ασφάλεια θεωρούμε πως έχουμε, προκειμένου να βαδίσουμε στο μονοπάτι που η ψυχή μας υπαγορεύει, κάνοντας ένα μικρό έστω βήμα ή ένα μεγαλύτερο άλμα; Το παραμύθι μπορεί να σου δώσει την ώθηση, μια ώθηση μικρή, μεγάλη ή μεγαλύτερη για να πας παρακάτω στο μονοπάτι. Μπορεί να λειτουργήσει ως ένα χάδι τρυφερό, ως μια αγκαλιά παρηγορητική και ιαματική, ως ένα μονοπάτι που τους πόνους αλαφρώνει και τις πληγές γιατρεύει, ως ένας Μυστικός Ναός της καρδιάς.

Σε ποιους απευθύνεται ο κύκλος αυτών των σεμιναρίων;

 • Σε όσους θέλουν να διερευνήσουν την αλληλεπίδραση με τον κόσμο της φαντασίας και της Μαγείας, καθιστάμενοι οι ίδιοι δημιουργοί κάποιων νέων πραγματικοτήτων, ακόμα και μέσα από την μεταμορφωτική διαδικασία της δημιουργίας ενός παραμυθιού και σε όσους βαδίζουν στο μονοπάτι της αυτεπίγνωσης.
 • Σε όσους αγαπούν το παραμύθι και τη μαγεία του
 • Σε όσους βρίσκονται σε ένα μεταιχμιακό σημείο της ζωής τους και νιώθουν πως θέλουν να εγκαταλείψουν τις ιστορίες και τα τραύματα του παρελθόντος τολμώντας μια αλλαγή μικρή ή μεγαλύτερη που οπωσδήποτε θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή, ένα νέο σημείο εκκίνησης στη ζωή τους.
 • Σε όσους θέλουν να εμβαθύνουν στο παραμύθι και στα οφέλη του και είναι έτοιμοι να πειραματιστούν και να πλοηγηθούν σε ένα νέο πεδίο που μπορεί να τους οδηγήσει στην ανακάλυψη ενός ή περισσότερων κρυμμένων δώρων στης καρδιάς τους την σπηλιά.

Σε αυτόν τον εκπαιδευτικό κύκλο σεμιναρίων θα εξετάσουμε :

 1. Πώς μπορεί να με βοηθήσει το παραμύθι στο να αποκαταστήσω  την αρμονία στην εσωτερική και εξωτερική μου πραγματικότητα, πώς μπορεί να λειτουργήσει μεταμορφωτικά και άρα θεραπευτικά για τη ζωή μου;
 2. Πώς μπορώ να συγγράψω ένα θεραπευτικό παραμύθι που θα επιφέρει ίαση στα πληγωμένα κομμάτια μέσα στην ύπαρξη και στη ζωή μου.
 3. Πώς επιφέροντας αλλαγές στη συμβολική και μυθική πραγματικότητα, στον παραμυθιακό χάρτη, μπορώ να επιφέρω αλλαγές αναγκαίες και στην υλική πραγματικότητα. Πώς μέσα από τη χαρτογράφηση ενός κόσμου μαγικού μέσα από το παραμύθι, μπορεί να καταστεί δυνατή η μεταστοιχείωση και στην εξωτερική υλική πραγματικότητα;
 4. Πώς μπορώ να φωτίσω κάποια κρυμμένα κομμάτια μου ή τομείς που έχουν λιμνάσει μέσα από ένα παραμύθι που μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά και απελευθερωτικά.
 5. Πώς ένα χρώμα μπορεί να μου αφηγηθεί ένα παραμύθι και πώς μέσα από αυτό μπορώ να θεραπεύσω κομμάτια της προγονικής μου ιστορίας.
 6. Και φυσικά θα μελετήσουμε τη δομή του παραμυθιού μέσα από παραδείγματα, βιωματικές παραμυθοασκήσεις και θα αφεθούμε στη χαρά της δημιουργίας, στη χαρά της συγγραφικής διαδικασίας χωρίς να ανησυχούμε αν μπορούμε κι αν είμαστε ικανοί ή άξιοι να γράψουμε παραμύθι, αν έχουμε ταλέντο, αν διαθέτει το κείμενο μας λογοτεχνικότητα, κλπ.

Ίσως και να εκπλαγείς ανακαλύπτοντας πως μπορείς να γράψεις ένα παραμύθι και με αυτό να μιλήσεις με τρόπο συμβολικό και ποιητικό για αυτό που σε πονά, για αυτό που δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς, για αυτό που ίσως σου είναι δύσκολο και επώδυνο να μιλήσεις … Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος, για τον οποίο αξίζει να παρακολουθήσεις τον πρωτοποριακό αυτόν κύκλο σεμιναρίων!

Πρόκειται για έναν κύκλο 8 σεμιναρίων που η διάρκειά του είναι: 8 εβδομάδες

Υλοποιείται κάθε Τετάρτη, από τις 19:30 – 22:30 (διαρκεί ένα τρίωρο κάθε φορά)

Συνεπώς θα λάβει χώρα ο κύκλος αυτός στις 11, 18, 25 Οκτωβρίου και 1, 8, 15, 22 και 29 Νοεμβρίου.

Λήξη κύκλου σεμιναρίων: 22 Νοεμβρίου 2023.

 Δεν χρειάζεται να θες να γίνεις συγγραφέας για να παρακολουθήσεις τον κύκλο αυτόν , απλά χρειάζεται:

 • να αγαπάς τα παραμύθια
 • να αγαπάς το Άγνωστο και Ανείπωτο και να θες να πειραματιστείς με ένα πεδίο το οποίο μπορεί να σε βγάλει από την οικειότητα του γνωστού τόπου της ζώνης ασφαλείας σου
 • να αγαπάς την εξερεύνηση στον Χάρτη του Βασιλείου της Μαγικής Πραγματικότητας, που μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις κάποιες κρυμμένες δυνατότητες που σαν ξεχασμένα μαγικά κλειδιά σε περιμένουν
 • να πιστεύεις στη Μαγεία, όπως όταν ήσουν παιδί που μπορούσες να ακούς τα πουλιά να μιλούν, τα δέντρα να τραγουδούν και ένας σκίουρος ενίοτε σαν παραμυθοβοηθός να σου δίνει μια συμβουλή μαγική που από το πρόβλημα μπορούσες να βγεις στη στιγμή..

«Το παραμύθι είναι και αυτό μια Οντότητα που έχει Πνεύμα, όπως και ο άνθρωπος, η πέτρα, το δέντρο, το ζώο και το πουλί. Στις αρχέγονες σαμανικές κοινότητες κάθε πλάσμα από όλα τα βασίλεια, αλλά ακόμα και κάθε αντικείμενο δημιουργημένο από τα χέρια, την σκέψη και την καρδιά ενδοφέρει το μοναδικό πνεύμα του που αποτελεί μια από τις χιλιάδες μυριάδες ψηφίδες του ψηφιδωτού του Μεγάλου Πνεύματος

Που φέρει χιλιάδες ονόματα, μα ταυτόχρονα είναι Ακατανόμαστο. Στις αρχέγονες κοινότητες ο “Μάγος” θεραπευτής όταν ήθελε να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει το αντικείμενο της μελέτης του, συνδεόταν με το πνεύμα του και όταν ήθελε να γιατρέψει επίσης. Επικοινωνώντας με το Πνεύμα του παραμυθιού μπορούσε να επιτελεί τη διαδικασία της θεραπείας στο επίπεδο της συμβολικής – μυθικής πραγματικότητας»*

(* το απόσπασμα προέρχεται από το βιβλίο μου, «Χρωματοθεραπευτικό Βιβλίο – Ζωγραφίζοντας τα Οράματα της Εσώτερης Πηγής»)

Τα παραμύθια μιλούν χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του Συλλογικού Ασυνείδητου, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ο Γιουνγκ. Μια γλώσσα που έχει να κάνει με εικόνες, με σύμβολα, με Αρχέτυπα, που εκφράζουν αφιλτράριστη ψυχική εμπειρία και μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στη συνείδηση και να επηρεάσουν την αντιληπτή εμπειρία. Τα παραμύθια μιλούν με σύμβολα, όπως ακριβώς και τα όνειρα. Ο Γιουνγκ λέει ακόμα, πως τα παραμύθια είναι η γλώσσα των ονείρων της παιδικής ηλικίας της ανθρωπότητας. Μπορούν να επικοινωνήσουν και να μιλήσουν σε ένα βαθύ επίπεδο της συνειδητότητας του ανθρώπου αγγίζοντας τον πυρήνα της ψυχής του. Για αυτό και μπορούν να γίνουν κατανοητά από όλους τους ανθρώπους.

Το Συλλογικό Ασυνείδητο μοιάζει με έναν παγκόσμιο ιστό, στον οποίο μπορούμε να έχουμε εν δυνάμει πρόσβαση όλοι. Είναι ένα τμήμα της ψυχής που διατηρεί και διαβιβάζει τη ψυχική κληρονομιά που είναι κοινή σε όλη την ανθρωπότητα. Τα σύμβολα αυτά είναι τόσο παλιά και τόσο ελάχιστα οικεία στο σύγχρονο άνθρωπο, ώστε ο τελευταίος δεν είναι ικανός να τα καταλάβει, μήτε να τα αφομοιώσει άμεσα. Μπορεί το άτομο να έχει ανάγκη να απαλλαγεί από άχρηστα και αδιάφορα σύμβολα που δυσχεραίνουν το πνεύμα του. Ή το εντελώς αντίθετο. Μπορεί να χρειάζεται να αποκαλύψει την επίμονη αξία ενός παλιού συμβόλου, το οποίο αντί να είναι νεκρό, γυρεύει να ξαναγεννηθεί με σύγχρονη μορφή.

 

Date And Time

11-10-23 @ 19:30 to
29-11-23 @ 22:30
 

Τοποθεσία

Online event
 

Κατηγορία Γεγονότος

Share With Friends