Συνεργασίες

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

-Με τη θεατρολόγο και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, Χριστίνα Μαρσέλλου, στην παράσταση “Το χρυσοπράσινο πουλί – Παραμύθια και θεατρικά παιχνίδια”, ένα τσουβάλι παραμύθια για στοιχειά, νεράιδες, ξωτικά και πλάσματα μυθικά” ( στον πολυχώρο τέχνης Black Duck Multiplarte για μια σεζόν, καθώς και για τα παιδιά της “Κιβωτού του κόσμου)

-Με τον μουσικό Βασίλη Αλαφογιάννη στο φλάουτο σε ποικίλες παραμυθοπαραστάσεις σε διάφορους χώρους για παιδιά και για μεγάλους (π.χ. “Με λένε Μπόμπιρα, με λένε Μπάμπαλο, με λένε Μπουέμι”, “τα Μάγια του Μαγιού”, “Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το Μουσείο”, “Μύθοι και θρύλοι της θάλασσας”, “Η Πούλια και ο Αυγερινός”, “Τα παραμύθια ταξιδεύουν στην Στοά του Βιβλίου, κλπ.)

-Με τη mezzo soprano Αγγελική Γκαλή στην παράσταση “Ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου”

-Με τον κιθαρίστα Στάθη Ρουπακιώτη στην παράσταση “Ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου”

-Με τον μουσικό Βασίλη Βασιλάκη στην κιθάρα στην παρουσίαση των “Λαϊκών παραμυθιών της Ζακύνθου” στο Λουτρό των Αέρηδων

-Με τη θεατρολόγο και σκηνοθέτη Μελίνα Σκούφου στην παράσταση “Ό,τι φτιαγμένο από καρδιάς πάντα βρίσκει το δρόμο του…” στον χώρο τεχνών Συμμορία του Ήλιου

– Με την ομάδα κουκλοθεάτρου από την Ιαπωνία Seiwa Bunraku στην παράσταση “Υuki Ona” στο πλαίσιο του Ελληνοϊαπωνικού Συνεδρίου για τον Λευκάδιο Χερν

–  Mε τους μουσικούς Κατερίνα Κωνσταντίνου και Μίκκο Παπαδόπουλο Λάιτινεν στην παρουσίαση του βιβλίου “Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια” στο βιβλιοπωλείο Επί Λέξει

ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΩ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης
Μουσείο του Λουτρού των Αέρηδων
Μουσείο Άνθρωποι και Εργαλεία
Μουσείο Ηρακλειδών
Θέατρο Φούρνος
Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη
Πύρνα
Κέντρο σωματικής και πνευματικής επίγνωσης, Ανάδυσις
Γκαλερί Τεχνοχώρος
Γκαλερί Ελληνογαλικού Συνδέσμου
Πολυχώρος Black Duck Multiplarte
Χώρος τεχνών Συμμορία του Ήλιου
Αθηναϊκό Ωδείο
Σχολείο Παιχνιδιού
Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Αίθουσα Τέχνης στην Στοά του Βιβλίου
Κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

 Για το Ογκολογικό Νοσοκομείο Άγιος Σάββας

σχεδίασα και πραγματοποίησα από το 2008 έως το 2012 ειδικά προγράμματα αφήγησης παραμυθιών για τους ασθενείς με καρκίνο, όπως για παράδειγμα, τα ακόλουθα:

“Ταξίδι στον κήπο με τα παραμύθια και στης καρδιάς μας την αλήθεια”

“Τα παραμύθια ταξιδεύουν και θεραπεύουν” .

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

– Σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων υλοποίησα καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα (από το 2006 έως και το 2014) για παιδιά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης συνδυάζοντας το γνωστικό αντικείμενο διαφόρων ειδών λαϊκής τέχνης με το παραμύθι και τις εικαστικές δραστηριότητες.

– Σε συνεργασία με διάφορα σχολεία της χώρας μας παρουσίασα παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα αφήγησης παραμυθιών με ποικίλες θεματικές.

– Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ακρίτας σχεδίασα και πραγματοποίησα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αφήγησης με παραμύθια από τη λαϊκή παράδοση της Μικρασίας, της Κρήτης, της Κύπρου, της Ίμβρου, της Καλαβρίας με τη 
 συνοδεία μουσικών οργάνων για τους μαθητές όλων των βαθμίδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το εν λόγω πρόγραμμα με τον τίτλο “Τα παραμύθια ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα” ταξίδεψε σε σχολεία κατά το σχολικό έτος 2010 – 2011. Παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στο ράδιο της Πειραϊκής Εκκλησίας, στο ράδιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και στην τηλεοπτική εκπομπή “Άρωμα Ελλάδος”. Πρόκειται για ένα διαδραστικό πρόγραμμα με τη ενεργό συμμετοχή των παιδιών και τη δημιουργία έργων μέσα από εικαστικό εργαστήρι με στόχο: τα έργα των παιδιών να κοσμήσουν τα δωμάτια των ασθενών του Ογκολογικού Νοσοκομείου Άγιος Σάββας
και τη σύνδεση της δημιουργίας με την κοινωνική προσφορά και την υπηρεσία μας στην ανθρωπότητα.

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

1. Φεστιβάλ του Θεάτρου Φούρνος με την παράσταση “Το Χρυσοπράσινο Πουλί – Παραμύθια και Θεατρικά παιχνίδια” σε συνεργασία με τη θεατρολόγο – εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, Χριστίνα Μαρσέλου.

2. Aegina Fistiki Festival στην Αίγινα,
με αφήγηση παραμυθιών για παιδιά “Φύσηξε το μαϊστράλι κι έφερε τα παραμύθια στ΄ ακρογιάλι…”

3. Οικογιορτή “Εν Οίκω” για την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση
στο Πάρκο Γεωργιάδη, στο Ηράκλειο Κρήτης
με την παράσταση για μικρούς και μεγάλους “Το δέντρο που έδινε και άλλα θαυμαστά οικοπαραμύθια”.

4. Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου με 4 παραστάσεις στο Θησείο και στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη με την διαδραστική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, “Ελάτε να ξετυλίξουμε την κόκκινη κλωστή ν΄ακούσουμε ποια αλήθεια θα μας πει..”

5. Wonder Festival του 1ου Φεστιβάλ Εθελοντικών Ομάδων στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ως μέλος της Εθελοντικής Ομάδας “Πνοής Αγάπης”  με τη διαδραστική αφήγηση για ενήλικες με την ενεργό συμμετοχή του κοινού με τίτλο “Τα παραμύθια ταξιδεύουν με την Πνοή Αγάπης”.

6. Lembessi Art Festival σε συνεργασία με την γκαλερί 
”Τεχνοχώρος”  με αφηγήσεις παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους.

7. 1ο Educational Festival του ΙΕΚ Ξυνή.

8. Yoga Spring Fair στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

9. Φεστιβάλ στο Μετς “Γειτονιές του κόσμου”

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΕΣ – ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Έχω λάβει μέρος εκπροσωπώντας την “ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ”, 
Σύλλογο Εθελοντών για τη Συναισθηματική και Κοινωνική Στήριξη Ανθρώπων με καρκίνο και των οικογενειών τους, 
με ομιλίες μου για τη θεραπευτική διάσταση της τέχνης, αλλά και με αφήγηση παραμυθιού στα εξής δύο συνέδρια:

1. στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ πρώτη φορά στην Ελλάδα 
με θέμα: “Καρκίνος – Μ.Μ.Ε, Ροή πληροφορίας”, το 2011.

2. στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας, το 2011.

3. Έλαβα μέρος στο Επιστημονικό Συνέδριο για την προσωπικότητα και το πνευματικό έργο της Μαριέττας Μινώτου που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών (κτήριο παλαιάς Βουλής) και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακύνθου, τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2012. Παρουσίασα το βιβλίο μου “Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου” που είχαν καταγραφεί στη ζακυνθινή ιδιόλεκτο της υπαίθρου από τη Μαριέττα Μινώτου τη δεκαετία του ΄30 μέσω ζωντανής αφήγησης ενός από τα επτά μαγικά παραμύθια που επέλεξα να διασκευάσω και να εικονογραφήσω.

4. Στο Ελληνοϊαπωνικό συνέδριο για τον Λευκάδιο Χερν στη Λευκάδα, τον Ιούλιο του 2014 συμμετέχοντας με ζωντανή αφήγηση παραμυθιού σε συνεργασία με την ομάδα κουκλοθεάτρου από την Ιαπωνία Seiwa Bunraku.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Το 2013 πραγματοποίησα σεμινάρια για τους φοιτητές του παιδαγωγικού τμήματος και του τμήματος προσχολικής αγωγής στο ΙΕΚ Ξυνή 
για το παραμύθι και την εικονογράφηση, για την αξία του ως εκπαιδευτικό εργαλείο
και για την τέχνη της αφήγησης στο πλαίσιο της παιδευτικής διαδικασίας.