Aλκυόνες με περίλαμπρα χρώματα
οι μακρινοί μου πρόγονοι
ένα σμήνος με εξόριστα φτερά
από τον άγνωστο γαλαξία
μεσουράνησαν στη μεγάλη σκοτεινιά
έτη και έτη φωτός
κρατώντας τον σπόρο της δημιουργίας
σφιχτά στο ράμφος
κι έρχομαι σήμερα εγώ
με αίμα και φως να σας μιλήσω
με των θαυμάτων τα λίγα ψίχουλα
θανάσιμα τοξεύω την καρδιά σας
έρχομαι σήμερα εγώ να ζωγραφίσω
ένα φανταστικό πουλί στο μέτωπό σας
Tόλης Νικηφόρου «ανεξακρίβωτο ιπτάμενο αντικείμενο»
από την ποιητική συλλογή «Το μαγικό χαλί»
Με θυμάμαι να ζωγραφίζω από τότε που έμαθα να περπατάω, σε όποια επιφάνεια έβρισκα μπροστά μου, καθώς η ζωγραφική λειτουργούσε σαν δεύτερη φύση μου και ως ανάγκη ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας, όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των παιδιών. Απλά, εγώ δεν σταμάτησα μεγαλώνοντας να ζωγραφίζω, αλλά συνεχίζω, καθώς η ανάγκη του εσώτερου παιδιού για δημιουργία και έκφραση μιας παράλληλης μαγικής πραγματικότητας παραμένει άσβεστη. Η ζωγραφική είναι για μένα ένα μονοπάτι θεραπείας, αλλά είναι ακόμα και σαν προσευχή ή σαν διαλογισμός. Ζωγραφίζω ό,τι απορρέει από τη σύνδεσή μου με την Πηγή, εκεί απ΄όπου αναβλύζουν όλα τα όνειρα και τα νήματα του αόρατου κόσμου. Όταν βρίσκομαι μπροστά στον καμβά, το ξύλο ή το χαρτί, παύω να υπάρχω, διαλύομαι μαζί με τα σχήματα και τα χρώματα πάνω στη λευκή επιφάνεια. Και ίσως η τέχνη είναι μια προσευχή. Αγαπώ τη ζωγραφική, όπως αγαπώ και τα παραμύθια. Και στις δυο περιπτώσεις νοιώθω πως καταπιάνομαι με τ΄όνειρο. Άλλωστε όλοι μας λίγο πολύ, είμαστε πλάσματα φτιαγμένα από το υλικό των Ονείρων. Είναι στη μοίρα μας να ονειρευόμαστε κι ίσως, επειδή τα όνειρα μετουσιώνονται μέσω του λόγου και της εικόνας, γίνονται παραμύθια και ζωγραφιές που τρέφουν τη ψυχή μας. Ο καλλιτέχνης θεωρώ πως στην εποχή μας, περισσότερο από ποτέ, οφείλει να είναι ένας μαχητής του Φωτός, ένας θεματοφύλακας του Ονείρου, ένας διεκπεραιωτής του Ανέφικτου και να εκπληρώνει την αποστολή του κάτω απ΄το κύμα…
Ζωή Νικητάκη
ΣΠΟΥΔΕΣ
Σπούδασα κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίσης μαθήτευσα κοντά στη ζωγράφο – χαράκτρια, Μάχη Δημοπούλου και στο εργαστήριο του καλλιτέχνη Τάσου Ρήγα κάνοντας σπουδή στο ελεύθερο σχέδιο και στο σχέδιο του γυμνού μοντέλου. Παρακολούθησα κατά καιρούς σεμινάρια σχετικά με τη ψυχολογία, τη φιλοσοφία, με παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά θέματα, όπως με την ενδυματολογία, την κατασκευή κούκλας, κ.λπ. Είμαι κατά κύριο λόγο αυτοδίδακτη καλλιτέχνης.
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2ΟΟ2 “Tree Festival”, Fort Cochin, Nότια Ινδία (συνάντηση καλλιτεχνών σε φεστιβάλ με στόχο την αυτο-οργάνωση και την οικολογική αφύπνιση)
2003 Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης, Κορωπί (πρώτη συνάντηση καλλιτεχνών των Μεσογείων και Λαυρεωτικής)
2003 Παλαιό Μηχανουργείο, Λαύριο (δεύτερη συνάντηση καλλιτεχνών των Μεσογείων και Λαυρεωτικής)
2004, Αγροτόσπιτο Νικολοσόφο, Δασκαλειό Κερατέας
2009 Γκαλερί Black Duck, Aθήνα, “Κάνε κι εσύ την πάπια, μπορείς…”(συμμετοχή με το έργο μου “Duck Choreografhy” και με παράσταση αφήγησης παραμυθιών)
2009 Γκαλερί Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, Αθήνα. “25 χρυσές ευχές”, επιμέλεια: Μιχαήλ Ρωμανός
2010 Φλοίσβος, Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου,
Athens Fine Arts Festival, επιμέλεια: Μιχαήλ Ρωμανός
2010 Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου, Εικαστικό Φεστιβάλ “Περνάς Απέναντι”
επιμέλεια: χώρος τέχνης Ash in Art
2010 Πολυκέντρο Θαλασσινός, Κως, Εικαστικό Φεστιβάλ “Περνάς Απέναντι”, επιμέλεια: χώρος τέχνης Ash in Art
2011 Moυσείο Λουτρού των Αέρηδων, Αθήνα, “Μαγιάτικο Παζάρι” (30 νέοι καλλιτέχνες συναντιούνται και γιορτάζουν τον Μάη με την τέχνη τους.)
2014 Όμιλος Unesco Πειραιώς και Νήσων, “ Για την τέχνη και τον πολιτισμό της Ζακύνθου” (συμμετοχή με την εικονογράφηση του βιβλίου “Λαϊκά Παραμύθια της Ζακύνθου”)
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
2012 Μουσείο Λουτρού των Αέρηδων, Αθήνα
εικονογράφηση του βιβλίου “Λαϊκά Παραμύθια της Ζακύνθου”
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΩΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ
Έχω συνεργαστεί με το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, το λαογραφικό – μουσειοπαιδαγωγικό περιοδικό για παιδιά, “το Λαλουσάκι”, την Actionaid Hellas, τους Ερευνητές της εφημερίδας Καθημερινής, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών για τη Ψυχική Υγεία, κλπ.
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ
Σαν εικονογράφος έχω δημιουργήσει εικόνες για 4 βιβλία με παραμύθια και ιστορίες, τα περισσότερα εκ των οποίων έχω γράψει η ίδια.
1).“Τα παραμύθια ταξιδεύουν” με παραμύθια του κόσμου που επέλεξα και εικονογράφησα στο πλαίσιο του διαπολιτισμικού προγράμματος “Παιδιά του κόσμου – Πολίτες του Κόσμου”, έκδοση Αctionaid Ελλάς και Υπουργείου Παιδείας (διανεμήθηκε στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο), 2002
2).“Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου”, επιλογή διασκευή, εικονογράφηση: Ζωή Νικητάκη, εκδόσεις Τρίμορφο, 2012
3).“Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια”, κείμενα και εικονογράφηση: Ζωή Νικητάκη, εκδόσεις Κονιδάρη, 2015
4).“Το παραμύθι της ροδιάς”, κείμενο και εικονογράφηση: Ζωή Νικητάκη, (ακόμα δεν έχει εκδοθεί)